Kofein
Lidé pijí kávu už přibližně tisíc let. I když je to dlouhá doba,
biologické účinky kávy a její hlavní aktivní složky, kterou je
kofein, jsou stále zahaleny tajemstvím. Kofein je pravděpodobně
nejrozšířenější stimulant na světě, obsažený v kávě, čaji,
nealkoholických nápojích a čokoládě. Triatlonisté a atleti jej
používají k zlepšení výkonu. Jaké jsou tedy účinky kofeinu a jaký
je jeho vliv na zdraví člověka.
Účinky kofeinu v lidském těle
Kofein se dobře vstřebává v žaludku a tenkém střevě, hladina
krevního cukru dosahuje nejvyšších hodnot za 45 až 60 minut po
požití. V krevním řečišti vykazuje zřetelné účinky. Je znám svými
povzbuzujícími účinky na mozkovou činnost, ale má i řadu jiných
účinků. Zvyšuje krevní tlak a produkci žaludečních kyselin,
zrychluje puls, zlepšuje využití tukových zásob a tukové kyseliny
uvolňuje do krevního řečiště. Tyto účinky mohou trvat od několika
hodin až do dvanácti hodin, ale již po čtyřech dnech pravidelného
užívání se tělo stane rezistentním. Tedy, i když kofein napoprvé
zvýší krevní tlak a zrychlí tep, při jeho pravidelné aplikaci
žádné změny patrny nebudou.
Zdravotní účinky kofeinu
Při zvažování, zda kofein nebo jiný přípravek užívat, či nikoli,
je třeba vzít v úvahu jeho potenciální nepříznivé účinky na
lidský organismus. Lze je rozdělit na krátkodobé a dlouhodobé.
Krátkodobé účinky kofeinu jsou mnohem důkladněji prozkoumány, než
účinky dlouhodobé. Vzhledem k tomu, že kofein zvyšuje produkci
žaludečních kyselin, může dojít ke zhoršení žaludečních vředů.
Dobře popsanými příznaky jsou i únava, neklid a potíže se spaním.
Pravidelné večerní popíjení kávy může vyústit v nespavost, ztrátu
energie a únavu. Mnohé studie zkoumaly vztah mezi nadměrným
užíváním kofeinu a nemocemi.
Zkoumání příčiny a následku bylo obtížné a mnohé otázky zůstaly
nezodpovězené. Některé obtíže při zkoumání účinků dlouhodobého
užívání kofeinu vyplývaly z existence jiných rizikových faktorů
(např. kouření, konzumace alkoholu, fyzická aktivita), z
rozdílných genetických předpokladů, z různosti zdrojů, v nichž
byl kofein obsažen (káva, čaj, jiné povzbuzující nápoje) a
přítomnosti jiných složek v nealkoholických nápojích. Jedna ze
studií se například zabývala tím, zda příjem kofeinu zvyšuje
riziko onemocnění srdce. Bylo zkoumáno 45.000 lidí a bylo
zjištěno, že nepatrně zvýšené riziko výskytu úmrtnosti v důsledku
onemocnění srdce je u osob, jejichž průměrná denní spotřeba
přesahuje pět šálků kávy. V současné době neexistují důkazy o
tom, že kofein způsobuje rakovinu, žaludeční vředy, vysoký krevní
tlak nebo vážnou srdeční arytmii.
Abstinenční příznaky
Přestávka v pravidelném příjmu kofeinu může způsobit u
citlivějších jedinců abstinenční příznaky. Nejběžnější jsou
bolesti hlavy a únava. Bolesti hlavy se mohou objevit už po
osmnácti hodinách po požití poslední dávky a mohou se při
tréninku cvičením. Nejsou známy faktory, které ovlivňují
citlivost na abstinenční příznaky.
Kofein a sportovní výkon
Navzdory výzkumům je role kofeinu jakožto přípravku zvyšujícího
výkonnost stále kontroverzní. Mnohé údaje jsou sporné, což je
částečně způsobeno provedením studie a výběrem použité metody.
Nicméně dva závěry vysloveny byly:
1. Kofein zřejmě neprospívá krátkodobým a vysoce intenzivním
aktivitám (např. sprint, intenzivní krátkodobý trénink)
2. Kofein zvyšuje výkonnost u vytrvalostních sportů.
Glykogen je pro svaly nejdůležitějším zdrojem energie a když se
spotřebuje, dochází k vyčerpání. Dalším zdrojem energie, který je
ještě hojnější, je tuk. Pokud je glykogen stále k dispozici,
namáhaný sval tuk může využít. Kofein přispívá k mobilizaci
tukových zásob a způsobuje, že pracující sval tuk využije jako
zdroj energie. To odsouvá vyčerpání zásob glykogenu a prodlužuje
dobu, kterou je možno věnovat tréninku nebo požadovanému výkonu.
Bohužel zatím nebyl dostatečně popsán mechanismus, jakým způsobem
toho kofein dosahuje. K šetření zásob glykogenu došlo dle všech
studií, které měřily jeho hladinu pouze ve svalech, což je v
mnoha případech pro sportovní výkon důležitější, protože glykogen
ze svalů se uvolňuje rychleji než z jater.
Kofein a psychika
Kofein mění subjektivní vnímání toho, jak "tvrdý" je trénink. Při
testování sportovci své úsilí posuzovali na hodnotící škále,
která by mohla být vyjádřena subjektivním pocitem vyčerpání.
Některé studie vykazovaly nízký pocit vyčerpání - malá únava
(únava se dostavuje později) - když sportovci kofein užívali.
Jiné studie podobné výsledky nezjistily. Velkou roli zřejmě hraje
psychika sportovce.
Působení kofeinu při vytrvalostních sportech Existují výzkumy
zaměřené na působení kofeinu při vytrvalostních sportech
trvajících přibližně 2 hodiny, ale nikdo nezkoumal jeho působení
při extrémní zátěži organismu. Vhodné je použití kofeinu před
závodem, protože čím delší závod je, tím důležitější je tuk jako
zdroj energie. Například při triatlonových závodech závodníci
často sahají po nápojích obsahujících kofein. Protože dlouhé
závody zvyšují riziko dehydratace, únavy a žaludečních křečí, je
důležité zvážit vedlejší účinky působení kofeinu.
Výsledky a vedlejší účinky
Navzdory prokázané užitečnosti kofeinu při vytrvalostních
sportech jsou jeho individuální účinky různé. Rozdíly v
metabolismu, výživě a doba užívání kofeinu jsou faktory, které
rozhodují o tom, jak bude jedinec reagovat. Vedlejší účinky
kofeinu mohou tedy způsobit pokles výkonnosti. I když se
neprokázalo, že kofein ovlivňuje vodní rovnováhu v organismu nebo
tělesnou teplotu, může způsobit dehydrataci, protože je slabé
diuretikum. Někteří sportovci si také mohou stěžovat na žaludeční
křeče a průjem způsobené stahy tenkého střeva, což rovněž
ovlivňuje kofein. Kombinace dehydratace a křečí výkon samozřejmě
negativně ovlivňuje.
Dopingová kontrola
Mezinárodní olympijský výbor zařadil kofein na seznam zakázaných
látek. Za přijatelnou hladinu jeho výskytu v moči se povařuje
množství do 12 mg/l. Hodnoty vyšší než 1000 mg kofeinu (asi 8
šálků kávy) se posuzují jako překročení současného limitu, ale je
velmi důležité si uvědomit, že lidé mohou tuto látku zpracovávat
velmi různě. Rozdíly v metabolismu, příjmu různých léků podstatně
ovlivňují rychlost vylučování kofeinu z těla. Někteří sportovci
se k této hranici velmi přiblížili poté, co přijali pouze 350 mg.
Je nanejvýš vhodné tyto možnosti zvážit předtím, než se
rozhodnete kofein použít jako prostředek ke zvýšení energie v
závodu.
Kofein a sportovní kulturistika
Kofein podaný před tréninkem ve formě kávy, může přinést zlepšení
odbourávání tuku před tréninkem. Je to záležitost vysoce
individuální, závislá na konkrétním organismu sportovce. Uvádí
se, že kofein umožňuje nejlepší spalování tuků podaný tři až
čtyři hodiny před tréninkem. Jeho hodnota v krvi však má své
maximum dříve po podání (30 - 60 minut), protože se vstřebává
rozpuštění v tekutině. Často se v posilovnách a fitcentrech pije
káva před začátkem tréninku. Tato aplikace kofeinu nemá
bezprostřední vliv na spalování tuku při tréninku, ale bude mít
pravděpodobně odezvu v psychické oblasti - sportovec se bude
cítit lépe a zároveň se mu na několik minut může zvýšit krevní
tlak. Připomínám, že mnozí jedinci mohou reagovat zcela opačně a
jejich krevní tlak se jim sníží.
V případě kulturistických závodů vidím požití kávy jako
psychickou podporu závodníka, pokud ten má pocit (či je to
objektivní realita), že mu káva pomáhá. Často je to pouze součást
předsoutěžních rituálů, které jsou jistě potřebné. V dnešní době
plné tisíců kombinací sportovních doplňků, které jsou často
mixovány tak, že nevíte, která složka z nich vlastně působí, nebo
jestli tam vůbec jsou, není špatné vyzkoušet některé "staré"
metody. Jistě nelze předpokládat žádné převratné zlepšení, ale
věřím že v některých případech může kofein ve formě kávy či čaje
pomoci.
protože jsme provedli malé grafické změny a zaroveň dost zásadní změny v kódu stránek, je možné, že se vyskytnou drobné problémy v zobrazování. Prosíme o informování o těchto problémech. Děkujeme.